Zware pijnstillers Oxycodon, Tramadol & Fentanyl

Het zal u wellicht niet ontgaan zijn, zware pijnstillers als Oxycodon, Tramadol & Fentanyl en de gevolgen zijn groot in het nieuws de laatste tijd. Zo meld RTLNieuws ‘Jaarlijks 220 doden door slikken zware pijnstillers’, heeft Hart van Nederland het over ‘Fors meer doden door het slikken van zware pijnstillers’ en ook de NOS spreek over ‘Meer dan 200 doden in 2017 door gebruik zware pijnstillers’

Er is dus wel wat aan de hand…

Wat zijn deze pijnstillers?

De medicatie Oxycodon, Tramadol en Fentanyl zijn middelen die vallen onder de Opioïden groep. Het zijn pijnstillers die alleen op recept verkrijgbaar zijn en worden voorgeschreven bij zware pijn onderdrukking. U kunt dan denken aan meerdere vormen van kanker, artrose of palliatieve sedatie. De pijnstillers werken hetzelfde als heroïne, ze onderdrukken pijn en geven een roes, maar zijn zelfs nog verslavender.

Is het gevaarlijk?

Er is een groot risico op ernstige verslaving aan deze pijnstillers (u wilt ze dus blijven gebruiken en in hogere doseringen) en ze onderdrukken de ademhalingsprikkel. In combinatie met alcohol of andere medicatie (slaapmiddelen of bepaalde antibiotica) worden de pijnstillers minder goed afgebroken door de lever waardoor er een overdosis ontstaat. U kunt dan in het ziekenhuis terecht komen.

Hoe kom ik van deze pijnstillers af?

Deze pijnstillers zijn niet bedoeld voor langdurig gebruik en niet bij mensen die verslaafd zijn geweest (alcohol en/of drugs) of bij mensen die gevoelig zijn voor verslaving. Als u van deze pijnstillers af wil maak dan een afspraak zodat we u hier goed in kunnen begeleiden.

Ik krijg deze pijnstillers van jullie niet (meer) voorgeschreven?

Huisartsen schrijven zware pijnstillers Oxycodon, Tramadol & Fentanyl soms zelf voor, maar vaak krijgen patiënten deze in het ziekenhuis bij ontslag. De huisarts moet dan beoordelen of deze medicatie herhaald wordt of dat deze wordt gestopt. Dat is niet makkelijk want de huisartsen willen natuurlijk niet dat u pijn heeft maar deze pijnstillers zijn zo heftig dat het voor uw gezondheid soms beter is om ze te stoppen..

Hoe zit het met slaapmiddelen?

Slaapmiddelen zijn niet hetzelfde als zware pijnstillers Oxycodon, Tramadol en Fentanyl. Slaapmiddelen als temazepam, oxazepam, lorazepam en diazepam zijn vaak uit de benzodiazepinen groep. Ze zijn weliswaar ook verslavend maar niet zo erg als de opioïden, wel geldt voor beiden dat ze niet voor langdurig gebruik geschikt zijn.

Sylvana Hazenveld

Geschreven door Sylvana – huisarts bij Fonkelzorg

Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel wijzer bent geworden over zware pijnstillers. Ben je op zoek naar een huisarts? Dan kun je je inschrijven bij een van onze praktijken. Je bent van harte welkom!