Thuismetingen en telemonitoring
Thuismetingen
Wij vinden het belangrijk dat mensen ook vanuit huis metingen kunnen doen als dat nodig is. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn, omdat je sommige dingen op meerdere momenten op een dag wil meten. Zo is je bloeddruk het ene moment misschien hoog (zeker als je bij de dokter zit), terwijl deze thuis een stuk lager kan zijn.
Ook nu met COVID kan het soms handig zijn om thuis je zuurstofgehalte in de gaten te houden. De zorgverlener kan met je bespreken of het nodig is dat je bijvoorbeeld een bloeddrukmeter of zuurstofmeter van ons leent, om thuis metingen te doen. Je krijgt dan ook duidelijke instructies wanneer je de waardes moet door geven aan ons en wanneer er actie moet worden ondernomen. Bij vragen hierover kun je contact opnemen met de praktijk. Ook als je zelf een apparaat wil aanschaffen kun je met ons overleggen of dat handig is en wat je er mee kan.
Telemonitoring
Daarnaast kan het nodig zijn, bijvoorbeeld bij klachten als hartkloppingen, om thuis een meting te doen van je hartritme door een zogenaamd holter-onderzoek. Dit apparaatje meet je hartritme gedurende een bepaalde tijd. De holter wordt bij ons aangesloten op de praktijk door de doktersassistente. Dit is een klein kastje met plakkertjes op de borst. De zorgverlener spreekt af hoe lang je deze bij je moet dragen, bijvoorbeeld 1 dag of 3 dagen. Zelf houd je een dagboekje bij wanneer je klachten hebt. Daarna kom je op de praktijk om de holter weer af te koppelen. Deze gegevens gaan naar de cardioloog die beoordeeld of er afwijkingen zijn. Dit is een hele goede manier om vast te stellen of je bijvoorbeeld een ritmestoornis hebt.