Schouderklachten

De schouder wordt gevormd door de bovenarm, het schouderblad en het sleutelbeen. De schouder is het meest bewegelijke gewricht van het lichaam, waardoor de stabiliteit soms tekort komt. Herken jij onderstaande klachten? Dan heb je last van schouderklachten.

‘Ik kan niet meer slapen op mijn schouder’
‘Ik kan mijn arm niet meer omhoog bewegen’
‘Mijn schouder of bovenarm doet pijn’
‘Ik kan mijn werk niet meer (goed) doen, omdat ik zo’n pijn heb’
‘De pijn in mijn schouder lijkt ook naar mijn nek te gaan’

Hoe ontstaat schouderpijn?

Schouderklachten kunnen (helaas) spontaan ontstaan, maar ook als gevolg van het maken van vaak dezelfde beweging (zoals boven het lichaam), regelmatig kracht zetten op dezelfde manier of door een plotse verkeerde beweging met de arm. Onder de huid is er bijvoorbeeld een scheur ontstaan aan een pees of spier en soms is de slijmbeurs geïrriteerd. Er kan kalk in je pees ontstaan en daarnaast kan spanning van je nekspier ook schouderpijn geven. Soms is pijn in de schouder te wijten aan het hart; dan is er echter ook vaak sprake van misselijkheid of niet lekker zijn. De pijn wordt dan meestal niet erger bij bepaalde bewegingen. Twijfel je hierover? Neem dan altijd contact op met je huisarts.

Behandeling schouderklachten

Het is bijna nooit nodig om foto’s te laten maken bij schouderklachten.

  • Belangrijk is dat de schouder niet geheel ‘stil’ gehouden wordt ter voorkoming van het vast gaan zitten van het gewricht. Je moet je schouder blijven bewegen, maar met mate en zo nodig met behulp van pijnstilling of therapie (fysio- of houdingstherapie). Op Thuisarts.nl zijn makkelijke oefeningen te vinden die je dagelijks 3 of 4 keer kan doen.
  • Goede pijnstillers zijn meestal paracetamol op vaste tijden van de dag en bij veel mensen helpt ibuprofen/naproxen of diclofenac. De laatstgenoemde groep pijnstillers heeft wel een paar nadelen, omdat ze maagklachten kunnen geven of in combinatie met andere medicijnen of op basis van andere aandoeningen niet geschikt zijn. Overleg met je huisarts is dan verstandig. Bij sommige mensen is het voldoende om een maagbeschermer erbij te gebruiken.
  • Indien deze maatregelen niet voldoende helpen, kan eventueel een injectie gegeven worden met een middel uit de ‘prednison’-soort.
  • Qua werk: de ARBO-arts kan meekijken naar de werkplek en mede beoordelen of daar een aanpassing gemaakt kan worden.

Van andere behandelingen is niet vastgesteld dat ze werken.

Wanneer contact opnemen met de huisarts?

Hoe lang het gaat duren voordat je klachten over zijn, is vaak afhankelijk van de snelheid van het ontstaan van de klachten. Bij minder dan de helft van de mensen zijn de klachten na 6 weken over, bij anderen duurt het langer. Soms wordt na 3 maanden een echo aangevraagd, al geeft dat niet altijd duidelijkheid. Als de pijn alleen maar erger wordt, als niets werkt of er na een injectie koorts ontstaat, ga dan terug naar de huisarts om de schouder opnieuw te laten beoordelen.

Wanneer de klachten in de schouder erger worden bij inspanning (zoals een trap oplopen) of niet te maken hebben met het bewegen van de schouder bel dan direct je huisarts. Neem ook contact op met de huisarts als je dingen uit de hand laat vallen.

Veelgestelde vragen schouderklachten

Ik vind het moeilijk om toch te bewegen als het pijn doet.

Toch is het belangrijk dat je je schouder blijft bewegen; binnen 3 dagen kan deze al ‘vast’ gaan zitten.

Ik moet toch komen werken van mijn baas en er is geen ander werk.

Wellicht kan je de ARBO-dienst erbij vragen om hun visie te geven over eventueel aangepast of vervangend werk.

Hoe lang gaat dit duren?

De moeilijkste vraag! Hoe langer de klachten al bestaan, hoe langer het ook duurt voor je ervan af bent.

Ik kan mijn kleine kind(eren) zo niet goed verzorgen; het moet snel over zijn.

Helaas is haast een slechte raadgever. Doe wat kan en laat je helpen. Je omgeving is vaak tot meer bereid als je het uitlegt en laat zien wat je wel kan.

Meer informatie over schouderklachten

Op Thuisarts.nl schouderklachten wordt op een duidelijke manier meer informatie gegeven over schouderklachten. Daarbij vind je hier ook goede oefeningen voor pijn in de schouder. Op schouderfysiotherapie staat (per mogelijke aandoening) uitleg met duidelijke afbeeldingen. Uiteraard kun je voor vragen ook altijd contact opnemen met je huisarts.

yvonne verpleegkundig specialist

Geschreven door Yvonne – verpleegkundig specialist bij Fonkelzorg

Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel wijzer bent geworden over schouderklachten. Ben je op zoek naar een huisarts? Dan kun je je inschrijven bij een van onze Fonkelzorg praktijken. Je bent van harte welkom!