Physician Assistant en Verpleegkundig Specialist

In de praktijk zijn de nieuwe beroepen Physician Assistant (PA) en Verpleegkundig Specialist (VS) werkzaam, zie onze medewerker pagina. Het kan dus zijn dat u op het spreekuur niet door de huisarts maar door een PA of VS wordt gezien. We begrijpen dat u hier misschien vragen over heeft en we hebben er een aantal vast op een rijtje gezet.

Mocht uw vraag niet beantwoord zijn spreek ons dan aan, we leggen het u graag uit!

Wat zijn PA’s en VS’en?

Physician Assistant (PA) en Verpleegkundig Specialist (VS) zijn beroepen in de huisartsenzorg die steeds meer in opkomst zijn. De PA en VS hebben een eigen medische bevoegdheid en mogen zelfstandig patiënten zien. De opleidingen zijn HBO-Masters en leiden op tot BIG geregistreerde beroepen. Dan weet u dus zeker dat dit goede zorg is.

Waarom zetten jullie een PA of VS in?

De huisartsenzorg verandert, de vraag naar zorg neemt toe en de complexiteit van de zorg wordt hoger omdat mensen ouder worden en er sneller wordt terugverwezen vanuit de ziekenhuizen (u mag eerder naar huis en terug bij ons in de praktijk voor uw vragen). Daarnaast is er een tekort aan huisartsen en dit zal de komende tijd alleen maar erger worden. Om te voorkomen dat de wachttijden enorm oplopen of dat u alleen nog maar voor hele ernstige zorgvragen bij ons terecht kan zetten we PA’s en VS’en in. Zo kunnen we er voor zorgen dat u snel en deskundig geholpen wordt door de juiste zorgverlener.

Hoe bepalen jullie of ik bij de PA of VS kan?

Bij het maken van een afspraak stellen de assistentes een aantal gerichte vragen. Zo kunnen we de ernst van uw klacht goed beoordelen en kunnen we bepalen door welke zorgverlener u het beste gezien kan worden.

Is een Physician Assistant (PA) en Verpleegkundig Specialist (VS) net zo goed als  een huisarts?

Ja, uit verschillende onderzoeken blijkt dat een Physician Assistant (PA) en Verpleegkundig Specialist (VS) net zo’n goede zorg leveren als huisartsen. Wel kan een PA of VS op sommige momenten de hulp van een huisarts inroepen als de vraag buiten het werkgebied van de PA of VS valt.

Waar kan ik meer informatie vinden?

Meer informatie kunt u vinden op de website van de Stichting KOH: VS & PA in de huisartsenzorg