Hoe kan ik erectieproblemen oplossen?

Je hebt erectieproblemen en daar wil je natuurlijk zo snel mogelijk van af. Maar wat is de oorzaak en hoe kun je erectieproblemen oplossen?

Wat zijn erectieproblemen?

Als je penis stijf wordt, heet dat een erectie. Als je penis niet stijf wordt of blijft bij het vrijen, hoeft dat niet per se een probleem te zijn. Dit kan bij iedereen een keer gebeuren, zonder ernstige oorzaak. Als dit echter vaker gebeurt en je je hierdoor onzeker gaat voelen tijdens het vrijen, spreken we van erectieproblemen. Hoe meer je er aan denkt, hoe lastiger het is om een stijve penis te krijgen. Dit kan als resultaat hebben dat vrijen een teleurstelling voor je wordt en je er minder zin in krijgt. Ook kun je je schuldig voelen richting je partner.

Een erectie ontstaat door een combinatie van gedachten, gevoelens, hormonen, zenuwen en bloedvaten. Bij seksuele opwinding zorgen de hersenen ervoor dat er via de zenuwbanen prikkels naar de bloedvaten van de penis gestuurd worden. Hierdoor stroomt er meer bloed naar je penis toe, waardoor ‘ie stijf wordt.

Wat zijn de oorzaken van erectieproblemen?

1 op de 10 mannen heeft wel eens last van erectieproblemen. Maar hoe komt dat?

Erectieproblemen hebben verschillende oorzaken:

  • Psychische oorzaken, zoals stress, angst, onzekerheid, depressie, verdriet, relatieproblemen of somberheid.
  • Lichamelijke oorzaken, zoals pijn, overgewicht, hart- en vaatziekten, een longziekte, suikerziekte.
  • Seksuele oorzaken, zoals hoge verwachtingen over seksuele prestaties, verschil in zin in vrijen tussen jou en je partner, weinig seksuele prikkels, weinig fantasie.
  • Leeftijd; als je ouder wordt, neemt het erectievermogen af.
  • Leefstijl; roken, te weinig lichaamsbeweging en drinken van veel alcohol kunnen zorgen voor erectieproblemen, vooral op de lange duur.
  • Bijwerking van medicijnen, bijvoorbeeld medicijnen tegen een hoge bloeddruk, suikerziekte, depressie of tegen verwardheid (psychose).
  • Beschadiging van zenuwen door een operatie of bestraling.

Vaak is er meer dan één oorzaak van erectieproblemen; als je bijvoorbeeld veel rookt en suikerziekte hebt, kun je vernauwde bloedvaten hebben. Hierdoor stroomt er dan ook minder bloed naar je penis, waardoor die minder goed stijf wordt. Als je daar dan ook nog eens onzeker over wordt, lukt het nog minder goed om een erectie te krijgen.

Wat kun je zelf doen tegen erectieproblemen?

Wat je zelf tegen erectieproblemen kan doen, hangt erg af van de oorzaak. Daarom kan het belangrijk zijn om met je partner en / of je huisarts te bespreken welke oorzaken een rol kunnen spelen en welke aanpak kan helpen.

Een paar voorbeelden:

  • Over het algemeen is het advies dat een gezondere leefstijl erg belangrijk is. Dat betekent niet roken, genoeg bewegen, geen of minder alcohol drinken, goede voeding en een gezond lichaamsgewicht.
  • Bij het ouder worden, komen erectieproblemen vaak voor. Seksfilmpjes, foto’s of andere manieren van masturberen kunnen nodig zijn om je extra te prikkelen.
  • Sommige medicijnen kunnen zorgen voor erectieproblemen. Soms zijn deze medicijnen te vervangen, maar dat is niet altijd het geval. Ga nooit zomaar minder medicijnen gebruiken als je denkt dat het een oorzaak is van je erectieproblemen! Overleg het altijd met de zorgverlener die de medicijnen heeft voorgeschreven.
  • Als blijkt dat stress en vermoeidheid een rol spelen, bekijk dan wat er veranderd kan worden om druk te verminderen. Zorg voor meer tijd om te ontspannen. Als je onzeker bent dat vrijen niet lukt, kun je manieren proberen om van tevoren meer opgewonden te worden. Zo zou je bijvoorbeeld elkaar kunnen masseren of strelen. Hierdoor kan je weer vertrouwen krijgen.
  • Soms helpt het om open met je partner over de problemen te praten. Bespreek met je partner wat je prettig, moeilijk of vervelend vindt en wat je anders zou willen. Je zou nieuwe prikkels kunnen proberen, bijvoorbeeld meer voorspel, meer afwisseling en andere lichaamshoudingen tijdens het vrijen. Je zou ook nog extra hulpmiddelen kunnen gebruiken, zoals glijmiddel of een vibrator. Door te praten en te luisteren krijg je wederzijds meer vertrouwen en begrip.

Hulpmiddelen

Je kan het vrijen spannender maken en zo meer prikkels krijgen door middel van verschillende hulpmiddelen. Naast seksfilms, een vibrator en glijmiddel zijn er ook speciale hulpmiddelen die kunnen helpen met erectieproblemen:

  • Een penisring is een ring die je om de basis van je penis doet, zodat deze langer stijf blijft. Deze ring mag 30 minuten blijven zitten.
  • Een penis-vacuümpompje is een pompje dat er voor zorgt dat er meer bloed naar de penis stroomt, waardoor de penis stijf wordt. Hierna kan je met een penisring je penis langer stijf houden.

Deze hulpmiddelen zijn verkrijgbaar in seksshops en internetwinkels.

Wat kan de huisarts doen tegen erectieproblemen?

De huisarts kan je helpen om de oorzaak van je erectieproblemen te achterhalen en proberen deze op te lossen. Meestal kan je daarna zelf je erectieproblemen aanpakken. Als dit niet helpt, kun je met je zorgverlener bespreken of erectiepillen iets voor jou zouden kunnen zijn.

Er zijn verschillende pillen die kunnen helpen bij het versterken van een erectie. Dit zijn Sildenafil (ook wel bekend als “Viagra”), Vardenafil en Tadalfil. Deze pillen verwijden sommige bloedvaten, waardoor je erectie sterker wordt. Gebruik deze pil niet vaker dan 1 keer per dag. De pillen werken na ongeveer 30 minuten en alleen als je zelf ook seksueel opgewonden bent. Soms werkt de erectiepil pas als je hem al een paar keer gebruikt hebt. De pillen worden niet vergoed door de zorgverzekering; je moet ze dus zelf betalen.

Er zijn een paar verschillen tussen de 3 pillen:

  • Sildenafil en Vardenafil werken 4 tot 5 uur lang.
  • Tadalafil werkt tot 36 uur lang. Hierdoor kunnen de mogelijke bijwerkingen ook langer duren dan bij de andere pillen.
  • Sildenafil en Vardenafil kun je het beste innemen op een niet al te volle maag, bijvoorbeeld een uur na een maaltijd.

Het is altijd belangrijk om eerst met je huisarts te bespreken of deze pillen wel voor jou geschikt zijn en goed samengaan met andere medicijnen. Bestel ze dus nooit zomaar via internet!

Zéker als je hartklachten hebt, is het belangrijk om met je huisarts te bespreken als je erectiepillen wil gaan gebruiken. Ze mogen namelijk niet gebruikt worden in de volgende gevallen:

  • Als je iedere langwerkende hartmedicijnen gebruikt (zoals nitroglycerine)
  • Als je pijn op je borst hebt bij weinig beweging.
  • Als je een lage bloeddruk hebt.
  • Als je minder dan 6 maanden geleden een hartinfarct hebt gehad.
  • Als je minder dan 6 maanden geleden een beroerte hebt gehad.

Veelgestelde vragen over erectieproblemen

Wat zijn de bijwerkingen en risico’s van de erectiepillen?

De bijwerkingen van de erectiepillen kunnen zijn:

  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid
  • Verstopte neus
  • Duizeligheid
  • Blozen
  • Rugpijn
  • Soms hartkloppingen

Bij erectiepillen die langer werken, kunnen de bijwerkingen ook langer duren. Als je de pillen vaker gebruikt, kunnen deze bijwerkingen verminderen of verdwijnen.

Bel direct je huisarts of de huisartsenpost:

  • Als je na gebruik van de erectiepil pijn op je borst krijgt die niet binnen 5 minuten afneemt. Neem dan geen nitraat (medicijnen die worden voorgeschreven bij hartproblemen, zoals een spray of een tabletje onder je tong). Erectiepillen en nitraten mogen nooit samen gebruikt worden!
  • Als je nitraat en een erectiepil kort na elkaar hebt genomen. Dit kan gevaarlijk zijn! Overleg dus altijd zo snel mogelijk met een arts als dit is gebeurd.

Wat kosten erectiepillen?

Erectiepillen worden niet vergoed door de zorgverzekering. Je moet ze dus zelf betalen. Afhankelijk van welke pil in welke dosering wordt voorgeschreven, betaal je ongeveer 4 tot 10 euro per tablet. Wil je de precieze kosten weten? Vraag dit dan na bij je apotheker.

Hoe gaat het verder na gebruik van de erectiepil?

Nadat je een paar keer een erectiepil hebt uitgeprobeerd, bespreek je met je huisarts hoe het gegaan is. Soms kan het zijn dat de sterkte van het medicijn moet worden aangepast, om bijvoorbeeld de bijwerkingen te verminderen of juist om het sterker te laten werken.

Als de pil niet goed werkt, kun je nagaan of je ze goed gebruikt. Ze werken alleen als je zelf genoeg zin hebt en opgewonden bent.

Samen met je huisarts zoek je naar de pil die voor jou goed werkt en zo weinig mogelijk bijwerkingen geeft. Als dit gelukt is, kun je de pillen blijven gebruiken. Als het na het nemen van een erectiepil is gelukt om een erectie te krijgen, lukt het daarna vaak ook weer zonder die pil. Het is verstandig om dit af en toe uit te proberen.

Zorg altijd dat je overlegt of je de erectiepillen mag blijven gebruiken als je nieuwe medicijnen voorgeschreven krijgt. Zo mogen erectiepillen en langwerkende pillen voor je hart (nitraten) nooit tegelijkertijd gebruikt worden. Ook mogen erectiepillen nooit samen gebruikt worden met partydrugs.

Meer informatie over erectieproblemen en de Erectiepil vind je op seksualiteit.nl en Thuisarts.nl.

Geschreven door Oscar – webredacteur bij Fonkelzorg

Nagekeken door Felicia – Huisarts bij Fonkelzorg

We hopen dat je na het lezen van dit artikel wijzer bent geworden over erectieproblemen. Ben je op zoek naar een huisarts? Dan kun je je inschrijven bij een van onze Fonkelzorg praktijken. Registratie is snel, gemakkelijk en gratis. Je bent van harte welkom!

Lees ook onze andere artikelen!