“Afslankmedicijn” Saxenda®

Het afslankmedicijn Saxenda® wordt vanaf 1 april 2022 onder bepaalde voorwaarden vergoed vanuit het basispakket voor mensen met obesitas.

Wat is Saxenda®?

Saxenda® werkt in op receptoren in de hersenen die je eetlust regelen en zorgt ervoor dat je je voldaan en minder hongerig voelt. Dit kan helpen om minder te eten en je lichaamsgewicht te verlagen.

Hoe wordt Saxenda® gebruikt?

Het medicijn wordt onder de huid geïnjecteerd, bijvoorbeeld in je bovenbeen, in je buik of in je bovenarm. Dit kun je zelf doen. Het is belangrijk dat dit elke dag op een vast tijdstip gedaan wordt. Als je een keer per ongeluk een dosis vergeet, kan de injectie alsnog gezet worden mits het nog minimaal 12 uur duurt voordat je de volgende injectie moet zetten. Is dit niet het geval? Sla de vergeten injectie in dat geval over.

Saxenda® is natuurlijk geen wondermiddel! Het werkt alleen als je ook echt actief je leefstijl aanpast, dus als je gezonder gaat eten en bewegen. Daarom wordt het afslankmedicijn Saxenda® alleen vergoed als je voorafgaand aan de start van de medicatie al minimaal 1 jaar hebt deelgenomen aan een gecombineerde leefstijlinterventie (een zogenaamd “GLI-programma“) en tijdens het gebruik van de medicatie hier ook actief aan blijft meedoen.

Kan ik een recept voor Saxenda® krijgen?

Om in aanmerking te komen voor de vergoeding van Saxenda® moet je:

  • 18 jaar of ouder zijn
  • Een BMI hebben van ≥40 óf een BMI hebben van ≥35 in combinatie met een hart- of vaatziekte, slaapapneu of artrose
  • Geen suikerziekte hebben
  • Al minimaal 1 jaar deelnemen aan een gecombineerde leefstijlinterventie (“GLI-programma“) via bijvoorbeeld een diëtiste of leefstijlcoach
  • (Nog) niet in aanmerking komen voor een maagverkleining of maagband

Als je voldoet aan bovenstaande punten en interesse hebt om Saxenda® te gebruiken, overleg dit dan met je zorgverlener.

De behandeling met Saxenda® moet worden gestopt als je na 12 weken gebruik van de dagdosering van 3,0 mg. niet ten minste 5% van je aanvankelijke lichaamsgewicht bent kwijtgeraakt. De voorschrijver van het medicijn zal dit controleren.

Voor een vergoeding moet een arts een zogenaamd ZN-formulier invullen en meesturen naar de apotheek. De kosten van Saxenda® worden wel eerst afgehaald van je eigen risico.

Kan de vergoeding voor Saxenda® worden ingetrokken?

Om voor de vergoeding in aanmerking te blijven komen, wordt verwacht dat je bij minimaal 80% van de groepsbijeenkomsten en bij 100% van de individuele coachingsgesprekken van het “GLI-programma” aanwezig bent.

Bovendien is aanwezigheid alléén niet genoeg; tijdens bijeenkomsten en gesprekken wordt een proactieve houding verwacht. Ook een actieve deelname aan gesprekken tijdens het groepsproces is van belang. Daarnaast wordt verwacht dat je je voorbereidt op de bijeenkomsten. Voldoe je hier niet aan? Dan vervalt de vergoeding van Saxenda®.

De begeleider van het leefstijlprogramma zal je aanwezigheid en inzet regelmatig evalueren met de voorschrijver van het medicijn.

Bijwerkingen van Saxenda®

Bij ieder medicijn dat je gebruikt, kunnen bijwerkingen ontstaan. Bij Saxenda® kun je last hebben van de volgende bijwerkingen:

  • Maagdarmklachten (misselijkheid, braken, diarree)
  • Hoofdpijn
  • Roodheid en irritatie op de plek van injectie
  • Verkoudheidsklachten
  • Wazig zien
  • Droge mond

Ook is er een kleine kans dat je een zogenaamde “hypo” kan krijgen; je bloedsuiker wordt dan heel erg laag, waardoor je duizelig kan worden of kan flauwvallen. Hierdoor kan het gevaarlijk zijn om auto te rijden bij het gebruik van Saxenda®. Kijk voor meer informatie hierover op apotheek.nl.

Voor verdere vragen over Saxenda® of andere manieren om gewicht te verliezen, kun je altijd contact opnemen met je huisarts of apotheek.

Meer informatie over Saxenda® vind je op zorginstituutnederland.nl.

Geschreven door Oscar – webredacteur bij Fonkelzorg

Nagekeken door Felicia – Huisarts bij Fonkelzorg

Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel wijzer bent geworden over het afslankmedicijn Saxenda®. Ben je op zoek naar een huisarts? Dan kun je je inschrijven bij een van onze Fonkelzorg praktijken. Registratie is snel, gemakkelijk en gratis. Je bent van harte welkom!

Lees ook onze andere artikelen.